標題: 【閒聊】解得出來,智商破150(有3條,2條岩左就有) [打印本頁]

作者: leemanyiu    時間: 2006-1-1 22:55     標題: 【閒聊】解得出來,智商破150(有3條,2條岩左就有)

第一題(Physics)
有一個滑輪,上面有一條繩(假設條繩無重量又無摩擦力),條繩有一邊有一隻0.5kg的monkey,另一邊有0.5kg的重物
當monkey向上爬(假設均速)。重物會上升還是下降?

第二題(請以普通人的心態作答)
面前有兩個箱子
A箱有一千元
b箱可能有百萬元,亦有可能空空如也
依家,你可以2個都take,或只拿b箱)
不過你點take
神都知,如果你2個都take
神會將b箱變成空
如果只拿b箱
神會將100萬放入b箱
請問你點take

第三題(要用數學方法睇...之後會點呢?)
依場係雙方實力差唔多咁勁ga比賽
Rule:先勝6局的人可以將全部錢拿走
but依家A勝左4局,B勝左3局。因為有野做,要結束比賽。
請問點分獎金?

小弟第一次黎呀==
d問題如果有問題唔好怪我
我自己岩左一題咁大擺

分數:1條:120-150(GOOD)
       2條 150以上
       3條:冇野去講...你是『超人』,仲唔去發揮自己ga天份!?
作者: pandakwok    時間: 2006-1-2 03:45

1:上升
2:用手take
3:把d錢分7份(因為鬥左7局...)~之後再平分把la-.-

其實得冇iq嫁=.=
咁答案呢?
作者: leemanyiu    時間: 2006-1-2 11:31

錯曬-.-
第一條請思考下兩邊用力ga問題....條繩要睇清楚d
第二條請以人性分析
第三條要以數學方向去諗
作者: leemanyiu    時間: 2006-1-3 16:30

答案
1.基於兩邊所施之力完全一樣,所以不上也不下
2.如果你信神,就只拿b箱.如果係正常人,2個都拿
因為b箱一係有100萬一係無錢,喧不如拿多到a箱賺多1000元
3.a有11/16,b有5/16
a再玩落下的勝率:9,10連勝,因為2條友差唔到,所以係1/2的2次方
9,10一勝一敗,11勝所以係1/2的3次方再*2
8,9,10,11之中2勝2敗,所以係1/2的4次方再*3=3/16
即係11/16
由此得知b勝出的機會係5/16
唔好以為係4:3=.=
作者: law2222    時間: 2007-5-25 23:43

呢個我我自己諗的
第1條唔明咩係滑輪,so唔明(我中1)
第2條 請你留意呢下面三句先
b箱可能有百萬元,亦有可能空空如也
神都知,如果你2個都take神會將b箱變成空

b箱一係就百萬元一係就咩都無,如果2個都take的話,
神會將b箱變成空 ,咁如果我只係拿b箱的話神就唔會將b箱變成空,so只係拿b箱就會有百萬元
作者: law2222    時間: 2007-5-25 23:49

第三條
d獎金應該係比哂A
因為A勝4局,B只係得3局
所以A羸左就會有哂d獎金
而先勝6局的人可以將全部錢拿走呢個規則是用係比賽
姐係當你係比賽中途先勝6局就會可以將全部錢拿走,但係當你比賽結束之後就係睇邊個勝得多局
就邊個有哂d獎金 (呢個我我自己諗的)
作者: LOk駱    時間: 2007-5-25 23:59

嘩我啱左第一條同第3條呀>33333<
但係...我唔覺得我iq高- -
作者: lovely    時間: 2007-5-26 09:37

...........答对一条
作者: bigblokhk    時間: 2007-7-14 16:13

q2 i don't understand
作者: 股神    時間: 2008-9-18 19:24

1.上升

2.take A箱,because 點都有$1000 先

3.冇人有!!

有150+ 就正la=.=AoA

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0