標題: 勁驚!!!洋娃娃電話錄音的傳說 [打印本頁]

作者: 風的使者    時間: 2005-9-27 17:13     標題: 勁驚!!!洋娃娃電話錄音的傳說

一個由日本製造的洋娃娃已經推出左幾十年,洋娃娃個名叫莉莉.

呢個公仔剛推出時,玩具商為宣傳而設立了電話錄音播放服務.只要打去娃娃錄音的電話號碼就可以聽到洋娃娃莉莉的說話,內容大概係咁:喂喂,你好嗎?我是莉莉,多謝你打電話俾我,我們做個好朋友

洋娃娃當然唔識講野,電話錄音自然由配音員錄的.

據說當年有個女孩的父母有要事外出,剩下佢\自己一個係家,到左傍晚時份,天色漸暗,雙親都未返,女孩開左電視,見到洋娃娃莉莉的廣告,勾起左佢\的好奇心.

佢\諗左一陣,女孩決定打電話去聽莉莉的[聲音]
電話通左~錄音帶就開始拍播放.「喂喂,你好嗎?我係莉莉,多謝你打電話俾我,我們做個好朋友吧.」個女仔聽完就收左線,覺得好得意,過左20分鐘左右,佢\又打去俾「莉莉」,電話錄音播放.「喂喂,你好嗎?我係莉莉,多謝你打電話俾我呀,我快要出門口了,拜拜」個女仔發現個錄音唔同左,就惹起佢\既興趣.

過左20分鐘,她試下再打電話去聽聽「莉莉」所講既內容.「喂喂,你好嗎?我係莉莉,多謝你打電話俾我,我依家正在途中,你等我吧.」女仔仍未覺得有咩問題,只係覺得好好玩,過左一陣,佢又打電話俾「莉莉」.
「喂喂,你好嗎?我係莉莉,多謝你打電話俾我,我已來到你家的門口了」.............

女仔大吃一驚,嚇到即刻收線,再唔敢打俾「莉莉」

但係,屋企既電話突然響起,個女仔嚇到成個人跳起,但都諗,可能係佢\父母做完野返黎,所以就打電話俾佢\.
個女仔拎起電話筒,原以為係佢\媽媽,但傳來的是「莉莉」的聲音.

「喂喂,你好嗎?我係莉莉.多謝你打電話俾我呀,我已經係你後面了」

個女仔聽完,當場嚇暈左......

據說女仔的父母返家時,發覺自己個女暈左係地下,都嚇左一跳
無幾耐個女仔就醒返,話俾佢\父母聽關於莉莉的事,佢\父母自然唔信啦,但小女孩堅持話佢\所講的事係真.
從此呢個傳說就在日本廣泛流傳了~
此外還有一個故事~聽說如果看了此篇文章不回的話
~莉莉會跑到你家跟你SAY HELLO 哦
作者: eggegg    時間: 2005-11-19 15:04

唔係掛??
作者: lkyan0810    時間: 2005-11-26 13:35

唔係掛=.=:
作者: 【↗草莓*】    時間: 2005-11-28 20:41

有幾驚嚇嫁bor~^^
唔錯唔錯~
作者: 烽少    時間: 2005-11-29 17:51

個公仔咩樣架??
作者: man_melody2005    時間: 2005-12-10 23:57

oh my god.....
作者: cch529    時間: 2006-6-20 23:46

有幾驚嚇嫁bor~^^
唔錯唔錯~
作者: lc1323c    時間: 2006-6-22 13:26

very scary!
作者: bruce_913764    時間: 2006-6-23 16:44

唔係掛????????????????=.==.==.=:023::023::023::001::001::001::018::018::015::015::059::059:
:070::070::070::071::071::071::041::041::045::045::051::051::053::053:
:072::072:
作者: pandakwok    時間: 2006-6-23 17:20

@@咁都得
作者: 天成    時間: 2006-6-23 17:40

唔係掛
作者: 真生    時間: 2006-6-25 18:58

噢~聽過lu~
作者: avw1_823    時間: 2006-7-3 14:17

QUOTE:
此外還有一個故事~聽說如果看了此篇文章不回的話
~莉莉會跑到你家跟你SAY HELLO 哦

回la...............
作者: qwerty0998    時間: 2006-7-5 13:03

好唔真實喎
作者: 薯仔屋    時間: 2006-7-9 11:32

有幾驚嚇嫁bor
作者: 悠希@JJ    時間: 2006-7-9 11:39

即刻回,,怕怕....
作者: tony5638945    時間: 2006-7-9 19:25

scared:005:
作者: jasonkk0104    時間: 2006-7-11 18:53

我一見到佢即刻掟佢落街=.=
作者: fireangel    時間: 2006-7-11 23:12

唔係掛......... 我回呀~ 唔好搵我呀><
作者: lovelylam    時間: 2006-9-11 18:29

驚驚驚驚驚驚驚驚驚驚驚驚驚驚驚驚驚驚!!!!!
嚇死我La!!!
作者: goba49    時間: 2006-11-2 19:35

好恐怖呀!!!
作者: goba49    時間: 2007-2-24 12:47

真的嗎????
我要回...........
作者: bememm2    時間: 2007-2-24 22:47

=.= =.= =.=
作者: 田徑o靚妹    時間: 2007-2-25 10:23

我們的天父~
作者: 777888999    時間: 2007-2-25 12:05

莉莉:001:
作者: anson070126    時間: 2007-3-7 21:53

又係要人回既文..
作者: @-@    時間: 2007-7-1 20:49

唔係掛??:041:
作者: digimonx    時間: 2007-7-3 18:53

唔係掛:funk: :045:

等我回下先:009: :009: :005: :005: :021: :021:
作者: gamerar    時間: 2007-7-6 19:25

-.-都幾得意啊~
作者: bbwzi    時間: 2009-3-11 00:57

oh no l don't want it
作者: tkong    時間: 2009-6-18 12:01

no!!!!!!!!!
作者: tkong    時間: 2009-7-3 18:29

:021: :021: 唔係掛

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0