標題: 跆拳道起源 [打印本頁]

作者: 問號    時間: 2005-5-10 19:49     標題: 跆拳道起源

跆拳道原名【跆牽】,最初出現於一千五百年前之【新羅】,新羅是三韓時代中之最弱小國家,為了防範北方的高麗及西方之百濟入侵,故此新羅國的國民紛紛起來對抗,在公元五百年左右,勢力強大之高麗更為強大,於是新羅的命運岌岌可危,登基凡卅七年的新羅國王【貞興】,為了保守山河,乃召集全國壯丁與愛國之青年,組成一支民軍,來應付這危機,而這支民軍所練習之武術稱【花郎道】,但【花郎道】是否與【跆拳】,同是一種拳術呢,則待其考究才分曉,由於這支民軍每個軍人對王室盡忠。終於在公元六六年由花郎道領袖統一整個朝鮮半島。但可惜,因李代時(一三三九年),當時的韓國人民均重文輕武,故此花郎道至李代時期便沒落了

作者: 超級仔zeg.    時間: 2005-5-10 19:54

睇唔明
作者: 古田    時間: 2005-5-10 20:37

跆牽=花郎道 嗎?
作者: 超級仔zeg.    時間: 2005-5-10 22:54

詠春@@..黎架?
作者: 古田    時間: 2005-5-11 00:48

QUOTE:
Originally posted by 超級仔zeg. at 2005-5-10 22:54:
詠春@@..黎架?

你都幾見識淺喎.............=.=
作者: 超級仔zeg.    時間: 2005-5-11 07:13

-﹏-"咁果d咩黎
作者: 雷達    時間: 2005-5-11 12:51

詠春係由一名叫詠春的女士所創,印象係明潮時所創既

至於跆拳道如果真係咁耐......咁連太極都唔夠佢早@.@?差成3倍
作者: 彭彭    時間: 2005-5-11 13:50

簡單d解釋下跆拳道喱三個字點解丫∼∼:054:
作者: 問號    時間: 2005-5-11 19:10

跆拳道之含義:【跆】是指用腳踢之,【拳】是用拳擊之,【道】是方法,藝術,一種精神文化的心得。可以說跆拳道是用腳踢與拳擊方法,但用腳的佔百份之七十,原因腳比手長,而力勁也比手大,所以跆拳道這一種武術,是著重於用腳。
明白嗎?
作者: 彭彭    時間: 2005-5-12 08:09

QUOTE:
Originally posted by 問號 at 2005-5-11 19:10:
跆拳道之含義:【跆】是指用腳踢之,【拳】是用拳擊之,【道】是方法,藝術,一種精神文化的心得。可以說跆拳道是用腳踢與拳擊方法,但用腳的佔百份之七十,原因腳比手長,而力勁也比手大,所以跆拳道這一種武術 ...

唔∼前面果d就聽過喇,而後面著重腳就未
同埋我諗係攻擊著重於腳...唔係防守下ma:054:
我見正道館d人就係淨係識用腳,有好幾次一,兩拳打落佢鎖骨到咁就完lu∼
作者: 雷達    時間: 2005-5-12 08:11

QUOTE:
Originally posted by 彭彭 at 2005-5-12 08:09 AM:

唔∼前面果d就聽過喇,而後面著重腳就未
同埋我諗係攻擊著重於腳...唔係防守下ma:054:
我見正道館d人就係淨係識用腳,有好幾次一,兩拳打落佢鎖骨到咁就完lu∼

咁抵死@.@?
作者: 彭彭    時間: 2005-5-12 14:09

超∼正道d人淨係識點打比賽姐,腳係踢得好快,不過慢慢黎又破到佢喎
打下鎖骨呀唔錯ga,手指都打得鸁啵,一野插落去肋骨之間果到就得ga喇,你都試下插下自己丫,Mr.益達∼∼
作者: 雷達    時間: 2005-5-12 15:05

我先無咁笨~~~自己插自己~~~

係喎~~~彭彭,如果我升唔到中六而且又搵到工,真係遲下黎搵你架啵~~~製唔製先?
作者: 問號    時間: 2005-5-12 20:34

QUOTE:
Originally posted by 古田 at 2005-5-10 08:37 PM:
跆牽=花郎道 嗎?

跆拳道原名【跆牽
花郎道是民間的

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0