標題: 16歲少年涉連劫便利店 [打印本頁]

作者: 雷達    時間: 2009-4-13 08:28     標題: 16歲少年涉連劫便利店

原文請點擊 http://hk.news.yahoo.com/article/090411/3/bmve.html
本文轉載至 Yahoo! 如有任何侵權行為,請馬上通知以便我們立即刪除!感謝!

(星島)4月12日 星期日 06:30

QUOTE:

(綜合報道)
(星島日報報道)葵青區在兩小時內發生連環劫案,麗瑤邨商場一間便利店,前晚深夜被一名輟學少年持罐頭刀闖入打劫,指嚇一名女店員,搶走六百三十元逃去。至昨日凌晨,青衣西路一間油站便利店,亦遭該名少年持原子筆意圖行劫,職員合力將他制服,警方拘捕疑犯,並控以有關行劫罪名,昨晨在沙田法院提堂,少年不准保釋。

剛輟學的男被告姓鄭,十六歲,無業,被控一項搶劫及一項意圖搶劫罪,暫時毋須答辯,案件押後至本月十六日於荃灣裁判法院再提堂。由於案情嚴重,被告還柙看管。

首宗劫案發生在前晚深夜十一時許,現場在麗瑤邨商場一間便利店,一名少年涉持罐頭刀打劫,指嚇二十九歲姓梁女店員交出現款,掠得六百三十元後逃去。

至昨凌晨一時許,青衣西路一間油站的便利店亦發生行劫案,一名少年涉嫌持原子筆指嚇職員聲稱打劫,兩名男職員合力制服疑犯,報警交警方處理。

警方調查後,落案檢控該少年一項行劫和一項意圖行劫罪名,昨晨沙田裁判法院提堂,該少年不准保釋,案件押後至本月十六日再提訊。

案件編號:沙田刑事二一○一──二○○九。

原文請點擊 http://hk.news.yahoo.com/article/090411/3/bmve.html
本文轉載至 Yahoo!
如有任何侵權行為,請馬上通知以便我們立即刪除!感謝!
作者: 彭彭    時間: 2009-4-13 21:54

=_=原子筆....有d佩服佢ge膽識
作者: 雷達    時間: 2009-4-13 22:27

QUOTE:
原帖由 彭彭 於 2009-4-13 21:54 發表
=_=原子筆....有d佩服佢ge膽識

簡直型添啦.........
作者: 彭彭    時間: 2009-4-13 23:04

QUOTE:
原帖由 雷達 於 2009-4-13 22:27 發表

簡直型添啦.........

你又試下呢....你用2支:lol
作者: 雷達    時間: 2009-4-14 07:50

用10支都打唔到啦........
作者: 彭彭    時間: 2009-4-14 09:01

QUOTE:
原帖由 雷達 於 2009-4-14 07:50 發表
用10支都打唔到啦........

加上你ge身手,可能有奇蹟:031:
作者: 雷達    時間: 2009-4-14 09:12

QUOTE:
原帖由 彭彭 於 2009-4-14 09:01 發表

加上你ge身手,可能有奇蹟:031:

下話......我都想
作者: scorpiofai    時間: 2009-4-14 22:44

我想問一下~~~如果偷野比人捉到
但係冇入到警局,係唔係姐係冇任何案底?????
作者: 雷達    時間: 2009-4-14 22:48

QUOTE:
原帖由 scorpiofai 於 2009-4-14 22:44 發表
我想問一下~~~如果偷野比人捉到
但係冇入到警局,係唔係姐係冇任何案底?????

其實無上法庭都應該無案底留

好多時如果初犯而且有悔意都會警司警介~~

但條友拎野就難講.......
作者: 無劍刀客    時間: 2009-4-15 00:15

QUOTE:
原帖由 雷達 於 2009-4-14 22:48 發表

其實無上法庭都應該無案底留

好多時如果初犯而且有悔意都會警司警介~~

但條友拎野就難講.......

唔係係差館已經可以留你既咩?
駛乜一定要上法庭
作者: 雷達    時間: 2009-4-15 13:29

QUOTE:
原帖由 無劍刀客 於 2009-4-15 00:15 發表

唔係係差館已經可以留你既咩?
駛乜一定要上法庭

未叛丫嘛.......
作者: scorpiofai    時間: 2009-4-19 19:09

如果警局都冇去到呢
算唔算冇奶野
作者: 雷達    時間: 2009-4-19 19:49

QUOTE:
原帖由 scorpiofai 於 2009-4-19 19:09 發表
如果警局都冇去到呢
算唔算冇奶野

睇下有無落口供之類既野,如果都無就肯定無事
作者: scorpiofai    時間: 2009-4-21 23:09

點叫落口供????

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0