標題: 雷曼苦主擬入稟小額錢債 [打印本頁]

作者: 雷達    時間: 2008-10-30 22:07     標題: 雷曼苦主擬入稟小額錢債

QUOTE:

(星島)10月30日 星期四 05:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)星展銀行    公布雷曼票據大多「一文不值」後,惹起雷曼迷你債券持有人大恐慌,本港銀行遲遲未公布回購細節,但新加坡    已率先有六大股票行,同意向年老、文盲等「弱勢投資者」,全數回購迷債。本港苦主大聯盟及政黨透露,個別金額少於五萬元的雷曼迷債受害人,正擬入稟小額錢債審裁處,與銀行對簿公堂。有政黨更聲言,「七日內與銀行法庭見!」

記者:馬國揚 梁愚瀚

財政司    司長曾俊華    重申,雷曼迷你債券與雷曼有關Constellation票據,類型不同,大部分迷債仍有價值,只是與雷曼直接相關的,價值則相對較低。曾俊華強調將以不同方面跟進迷債問題,包括回購、金管局    繼續調查誤導銷售,再轉介證監會    跟進等,政府亦承諾有需要時注資消委會    訴訟基金。

或率先向中銀開刀

香港的雷曼受害人,亦發起自救行動。苦主大聯盟召集人陳光譽透露,有多名雷曼迷債及相關產品受害人,計畫循小額錢債審裁處,在無律師出庭下,控告銀行誤導銷售,以追討本金;由於小額錢債處只限五萬元以下申索,此舉成本亦最低,千多元費用便已足夠。

一直協助雷曼受害人的民主黨    立法會    議員甘乃威亦證實,正審閱受害人資料,揀選案例告上法庭,小額錢債是其中之一,亦是最簡單的途徑,「無論輸贏,都毋須負責對方律師費,成本低,一旦成功,更可當案例。但有辣有唔辣,只適合五萬元以下個案。」

甘乃威更聲言,要與銀行「七日內法庭見!」「視乎個案,可能去小額錢債審裁處,亦可能去地方法院,甚或高等法院;更可能率先向中銀開刀!」他譴責消委會訴訟基金反應太慢,不會苦等消委會,將以政黨力量去告銀行。星展日前公布九成雷曼票據零價值後,甘乃威已致電金管局及證監會,限時一兩天內須召開會議,清楚交代賠償細節。

小組往星駐港領事館求助

約五十名星展自救小組代表,昨則到立法會請願,要求當局徹查不良推銷。小組發言人表示,日前曾往銀行冀望洽商賠償,但職員只為他們留下聯絡,毫無誠意。二十多人其後遊行至新加坡駐港總領事館,要求代為出頭;隨後再轉往星展總行請願,要求高層接見。

另外,新加坡《聯合早報》報道,當地股票經紀協會總裁林榮海表示,六家股票行將集體向六十二歲以上、教育程度低,及投資經驗有限的「弱勢投資者」,全額回購雷曼迷債及美林    Jubilee聯贏票據三。六家股票行為:德意志摩根建富證券、輝立證券、大華繼顯、金英證券、華僑證券及聯昌國際。協會指,股票行同情弱勢投資者處境,在「不承認失責」下,及扣除利息後,全額回購;其他誤導個案,則會公平調查。

作者: 雷達    時間: 2008-10-30 22:07

低能.....雷曼班人輸打嬴要
作者: 無劍刀客    時間: 2008-10-30 22:32

QUOTE:
原帖由 雷達 於 2008-10-30 22:07 發表低能.....雷曼班人輸打嬴要

老實,成日話人誤導佢地,乜真係唔會留意下自己買乜先去買既咩?_??"

作者: 雷達    時間: 2008-10-30 22:33

根本好多人係買完賺完再加碼先輸 所謂呃?根本輸打嬴要
作者: 無劍刀客    時間: 2008-10-30 22:35

QUOTE:
原帖由 雷達 於 2008-10-30 22:33 發表根本好多人係買完賺完再加碼先輸 所謂呃?根本輸打嬴要

我睇到有個買左120萬落去

但係我無可憐佢,一講果陣我好想笑,將錢擺係銀行都唔會係最安全喇,唔通買雷曼仲安全過放係銀行?

作者: LOk駱    時間: 2008-10-30 23:13

先唔講輸打贏要先啦

投資緊係會有賺有蝕架啦

話人誤導的話 可以睇得出佢地投資前都唔小心啦

假設成件究無人誤導 只可以怪佢地自己眼光唔好

有人誤導都好 眼光差仍然係一個主因

唔可以怪晒人囉

d人真係反轉豬肚就係...囉!

之前有賺又唔見話人地呃佢囉 又唔見佢話依d係銀行幫佢搵嘅比晒d錢銀行

一蝕咗就卸晒d責任比人 要人地賠囉

係...銀行係有責任 但唔可以話佢地自己無責任架囉!

作者: 彭彭    時間: 2008-10-31 07:41

係咁ga喇,你又吹佢唔脹ge:031:
作者: 雷達    時間: 2008-10-31 08:02

最衰係有人話要政府拎我地交既稅出黎賠呢 都痴線既~~我都去投資啦咁,嬴就有,輸就嘈
作者: 彭彭    時間: 2008-11-1 01:24

QUOTE:
原帖由 雷達 於 2008-10-31 08:02 發表最衰係有人話要政府拎我地交既稅出黎賠呢 都痴線既~~我都去投資啦咁,嬴就有,輸就嘈

個個政府都係咁樣恰人ga喇,始終都係吹佢唔脹
作者: 雷達    時間: 2008-11-1 07:17

QUOTE:
原帖由 彭彭 於 2008-11-1 01:24 發表 個個政府都係咁樣恰人ga喇,始終都係吹佢唔脹

咁樣既教育教到咁樣既垃圾,咁樣既垃圾令到咁樣既政府.....
作者: 彭彭    時間: 2008-11-2 14:44

又唔係垃圾ge,不過係自私一點咁姐∼政府裡頭ge人,大部份都係生意人ma:031:
作者: 雷達    時間: 2008-11-2 18:20

無計啦........

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0