標題: [msn題]屠村慘案----兇手是...........(轉貼) [打印本頁]

作者: 烽少    時間: 2008-10-12 16:03     標題: [msn題]屠村慘案----兇手是...........(轉貼)

背景:1543年,在一雷雨交加既深夜,一瘋狂殺人犯成功逃獄
事後潛入附近一僅73人居住既村莊

村莊資料:村內數十人僅17戶人家,其中一戶為大地主
村內舊年亦因為決定合資修補往來大城之吊橋與否而起爭執,
身位大地主更聯合數戶人家反對合資而招人怨恨
因此村內氣氛一直不安定

事件:在確定殺人犯逃入該村後,5名武警亦接報進入該村進行搜索
不幸既係,剛抵達村內,唯一方便通往村外既吊橋因日久失修斷纜
形成一閉鎖空間.由於村莊3面環山,要出入基本不可能,於是武警
唯有在無後援情況下進行搜索.過了4小時後,逐漸天光,突然有聲尖叫
傳出,經證實,原來係村民A發現大地主血流滿面卧於自家草地上
屋企玻璃窗亦被破壞,屋內狼藉一片,武警發現後,立即進行調查
經數小時後,一警察召集村人並宣佈:"兇手可能就在你們當中"
村人恐慌不已,紛紛躲係屋企,不敢出來.

結果:在經過2日既維修後,警察後援進村莊支援前面數位警察
進村後就只發現成條村死寂一片.再深入村莊就只發現
全街都係屍體,包括數名警察亦已殉職

後續:經查明驗證後,發現全數村民及警察都是被槍殺而死
連大地主在內,一共發現79具屍體..............

問題:兇手係邊個??
作者: 雷達    時間: 2008-10-12 20:59

後援既差佬@o@?
作者: 無劍刀客    時間: 2008-10-12 22:04

A"A好像是從....
作者: LOk駱    時間: 2008-10-12 23:17

兇手都死埋= =?
村莊73人+武警5人=78人
78人+逃犯=79人...
姐係所有人都死晒= =||||||||
就連兇手先生都死埋啵...
除非兇手先生唔係果79之一
但如果係只得一條路出入的話
搵唔到兇手的原因就係後來的警察先生查得唔夠徹底囉!?
所以兇手係死人- -
作者: 彭彭    時間: 2008-10-13 05:25

資料不足.......
.......1543年-_-果陣有火熗嗎??
作者: 烽少    時間: 2008-10-13 12:31

QUOTE:
原帖由 無劍刀客 於 2008-10-12 22:04 發表
A"A好像是從....

A_A果然係常客
作者: 無劍刀客    時間: 2008-10-13 12:59

QUOTE:
原帖由 烽少 於 2008-10-13 12:31 發表

A_A果然係常客

A__A"等我搵返個答案出黎先
作者: 無劍刀客    時間: 2008-10-13 13:04

答案:「當逃犯進入大地主家裡搜羅食物既時候
                     被大地主發現~豈不料逃犯行用牆上既槍
                     殺死大地主~由於村內因吊橋問題一直處
                     於兩個派黨-----合資以及不合資兩派,當大地主被殺後
                     支持大地主既一派當然首先懷疑係另一派下既毒手.....從而萌生殺機

逃犯知道有武警入村後,一直想辦法如何
      鏟除佢地,於是就係發生慘劇個晚,將其中一個巡邏既武警
      殺左並搶左支槍諗住去殺其他武警。。。。。並且成功左。。。

餘下既村民亦互相射殺。。因為若然自己不開槍,人地就會射死自己"。。。最後導致屠村。。。。。。。。。。
      而逃犯只算係一個無辜受害者。。。。。一個係槍林彈雨中死亡既無辜者。。。。。」 

作者: LOk駱    時間: 2008-10-13 14:36     標題: 回復 #8 無劍刀客 的帖子

個答案好...咩囉...
無啦啦變到個個人都有槍=[]=
作者: 無劍刀客    時間: 2008-10-13 17:04

QUOTE:
原帖由 LOk駱 於 2008-10-13 14:36 發表
個答案好...咩囉...
無啦啦變到個個人都有槍=[]=

所以咪話班友根本就係軍火商,賣軍火既~__~"
依d咁既結局真係個作者先作得到,真係N個可能性之一...
但係佢偏偏就係用依個解釋:019:

作者: 雷達    時間: 2008-10-13 22:12

頂......個問題都真係......無解既........
作者: 無劍刀客    時間: 2008-10-13 22:48

QUOTE:
原帖由 雷達 於 2008-10-13 22:12 發表
頂......個問題都真係......無解既........

係呢...
作者: 雷達    時間: 2008-10-13 22:59

QUOTE:
原帖由 無劍刀客 於 2008-10-13 22:48 發表

係呢...

非常認同.......

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0