標題: 大陸人講廣東話 [打印本頁]

作者: 86    時間: 2008-9-26 10:22     標題: 大陸人講廣東話

大家可能見過......就當系笑下解下悶la~!

正宗潮州菜
...
客人:"夥計,有咩好介紹呀
?!"
夥計:〝食老鼠拼盤啦,有老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳,但冇老鼠鵝〞(滷水拼盤
)

深圳麥當勞
...
港客:〝唔該一個豬柳漢堡。
"
店員:〝要蛋呀。〞
港客:〝唔要蛋喇唔該!〞
店員好勞氣:〝你要蛋喎!〞
港客開始?憎:〝我唔要蛋喇,我淨系要豬柳漢堡咋!〞
店員更加勞氣:〝要蛋一蛋呀,要蛋十分鐘呀......

入境處...
遊客:"要睇新款證定畜牲證呀
?"
(
身份證定出生證
?)

巴士站...
遊客:〝Sen山唔該,請問你有冇生痔瘡呀?(有冇散紙唱
)

街道上
...
遊客: [請問侏儒村系邊
?] (G2000)

數碼通
...
遊客: [呢個管睇到雷電嗎
? ]
售貨員: [唔會,好安全架
...]
遊客: [無雷電顯示功能嗎?!] (來電顯示
)
售貨員:[手機唔駛用避雷針的
~]
遊客:[咁我部手機可唔可以出煙先? ]trade in

豐澤電器...
A
遊客:〝請問呢部電視機有冇電視框呀?〞
(Discount)
售貨員:〝當然有啦。〞

A
遊客:〝咁電視框幾多錢呀?"
售貨員:"唔好意思要成架買,冇得要個電視框架〞

B
遊客:"請問忍忍支系ben?另外呢度有冇死守間?〞﹝影印機、洗手間﹞

髮型屋...
髮型師:[小姐想點剪呀
?]
小姐:[師父,同我剪得多神似
D !]
髮型師:[己經好神似嫁喇喎
?!]
小姐:[唔系神似,系要有神似! !] (要有層次
)
髮型師:[小姐想做D咩顏色呀
?]
小姐:[我想做好似森林咁0既色! ] (深藍色
)
髮型師:[森林
?? ]
小姐:[系呀
~~]

桑拿入面
...
骨妹:[Sen,你蝕唔蝕飯?
]
(
先生你食唔食飯
)
男客人
:[??.......]
骨妹:[sen,射個精嗎?] (先生,寫個drink
?)
男客人:[err.......] (面都紅哂
)
骨妹:[ sen,要唔要做雀仔按摩呀?按完仲可以除
...]
(腳低按摩............)
骨妹:[sen山,你d朋友死晒喇,你死唔死呀??]
(洗腳)

作者: 雷達    時間: 2008-10-1 23:36

我之前見過一個真人真事....

有個大陸女人....佢同佢朋友一齊坐小巴

之後佢朋友幫佢入埋錢....佢唔知....照DO 左八達通.....(DO 左$2.2)

之後佢就專登行上黎係咁問人拎返$2.2  個司機無理佢.....佢就係咁問要上車既客拎返.......搞到個司機又唔開得車.......又要等佢....

有事大陸人我都唔想畸視佢...但係........真係令人好麻煩......當時我係趕時間中
作者: Mr.D    時間: 2008-10-31 20:07

果然係大陸人.....
作者: pan1987    時間: 2008-11-2 01:09

睇到好搞笑~~~~~`haha
作者: esther322    時間: 2008-11-6 21:35

多謝分享~~~~~~~

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0