標題: 兇手是誰?(推理故事) [打印本頁]

作者: jasonnqw    時間: 2008-3-5 16:30     標題: 兇手是誰?(推理故事)

殺手故事
殺手,誰都有可能會成為.......
但你又可否找尋出兇手?

殺手故事 I
死者:陳文洛 (27歲)
職位:電腦公司職員
死因:硬物襲擊頭部,失血過多致死
案發現場:家中電腦前
兇手:調查中
事源:一天,死者在家中工作,忽然比人從後用硬物襲擊頭部,失血過多致死
時間:晚上9時左右

據警方調查後,發現死者屍體旁有一張撲克牌-葵扇A。
除一張撲克牌外,死者還在死前用血在地上寫下”KP”兩
死者和2個哥哥及一個弟弟居住。案發當晚,死者的女朋友上死者的家借小說。

經調查後,疑犯有4個:
陳家培(Vincent):死者的弟弟,今年19歲,一名全職的魔術師,月入2萬5千
           和死者關係很好,經常一起到餐廳吃飯。
           智商180,是一個頭腦聰明的人。

陳偉雄 (Kenny) :死者的大哥,今年35歲,警察,和死者經常吵架。

陳萬君 (Kip)       :死者的二哥,今年31歲,很少在家住,他是一個經常鬼混的無業遊民。但案發當天不在死者家中

蔣嘉寶 (Ivy)       :死者的女朋友,一個細心的女朋友,愛看書及寫作,但與死者很少來往,是一名作家。

究竟誰是兇手?

備註:不要從表面的資料去推敲兇手是誰,否則會被誤導......

超過130個回覆
我就開估!!~~:061: :061: :061:
作者: 彭彭    時間: 2008-3-8 17:43

何來會有130個回覆呢........
得一個女,就估Ivy喇(不是歧視,貪玩而已)
作者: Shun    時間: 2008-3-8 21:03

summarize i think is ivy
作者: LOk駱    時間: 2008-3-9 04:22

係第2個壇見過""
但係佢無開答案-3-"""
不過我估係個女友

首先...大哥係最無可能的...因為係IQ題- -"
其次 二哥有不在場證據所以唔揀
到細佬啦~題目話唔好比表面證供呃到
咁姐張A仔應該唔使理...而且IQ180應該唔會比佢留d指證自己的證據啊"""所以唔係佢
咁點解係個女友呢...因為KP係嘉寶拚音的頭一個字吧!?!?!?
而且佢係作家點解都仲要上死者屋企借小說!?
原因係佢用本小說(硬物)打死佢- -
真可憐...我依d推測完全係有漏洞的- -"""""
作者: 股神    時間: 2008-9-17 22:42

唔知bo?好難!!係唔係陳萬君 (Kip)?

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0