標題: 問題反映: 呃Post的定義 [打印本頁]

作者: cvhnfk    時間: 2007-1-5 20:31     標題: 問題反映: 呃Post的定義

不久前我以英文反映了一個問題
但有些人看不懂我的文章

我想問甚麼是一個令人滿意的帖?
如果"thank you for sharing" 和 "多謝分享"是呃Post
那麼我們如何表示我們的謝意呢?

"本人十分感激你放此資訊來分享的大因大德..."?!?!?!

醒過來,好麼?!
除非眾版主能給我們一個Model Answer
否則,我認為thank you for sharing" 和 "多謝分享"...etc 非"呃Post"
而是看Hidden Message所需的"鑰匙"
我相信沒有Hidden Message的話
便沒有人會"呃Post"
因為沒有人會回復(至少會少很多人)
(除非他們有事相求/有感而發,即個別事件)

作者: marcoyu4040    時間: 2007-1-5 22:22

有d人真係想多謝人地
不過又視為呃post,.,.
作者: 彭彭    時間: 2007-1-6 00:56

QUOTE:
原帖由 cvhnfk 於 2007-1-5 20:31 發表
不久前我以英文反映了一個問題
但有些人看不懂我的文章

我想問甚麼是一個令人滿意的帖?
如果"thank you for sharing" 和 "多謝分享"是呃Post
那麼我們如何表示我們的謝意呢?

&quo ...

我都相信如果有model answer ge話個個都會用佢黎回復,形式上同呃post冇分別
作者: 雷達    時間: 2007-1-6 07:20

其實人人定義不同

ccc之類肯定屬呃post
主要看大家是否只是求其打數隻字而已

我個人認為肯打數隻字便可了
作者: fireangel    時間: 2007-1-6 12:47

嗯嗯
同意樓主嘅講法
hidden message確實引起數以百萬計嘅呃post‥‥
就本人而言,平日一些帖
若真是毫無發表意見嘅頭緒,我情願看帖不回帖了‥‥
作者: 月。星夜Φ    時間: 2007-1-6 15:18

thank you for sharing 和 多謝分享 本來就無問題
<p>但係同id連續十幾二十篇都係,我諗係copy多過有心多謝人<p>
不過都好少人因為打依幾個字比人-分/lock id

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0