標題: 【轉貼】麵檔小故事 [打印本頁]

作者: jefficq    時間: 2006-9-5 21:54     標題: 【轉貼】麵檔小故事

麵檔小故事

今日發生一單傷人案件,一名麵店老闆毆打一名顧客,導致顧客受傷送醫。

根據瞭解,這名顧客於案發當日下午進入店舖裡叫一碗牛肉麵,接著他問老闆:「老闆,你既牛肉有無狂牛症?」

「我地用既都係澳洲牛肉,唔係美國牛肉,保證無問題。」老闆回答。

「咁,會不會係漢堡牛肉?」

「我地既牛肉有肉有筋,口感十足,絕對唔係漢堡牛肉。」

終於,呢名顧客進入到店裡面搵個位坐低。一陣間麵就送上來,但呢名顧客仲係唔放心咁問:

「老闆,你既榨菜係唔係由大陸走私入口?」

「係我自己醃既,獨家口味,絕對唔係大陸貨。」

「咁,你既蘿蔔會唔會有農藥殘留啊?」

「係我哥哥種既,佢都唔噴農藥,而且我都洗得好乾淨,唔會有問題既!」

「咁麵條...係唔係用基因改造小麥既麵粉做?」

「我點知道呀!就算係基因改造既咁又會點呀?你到底係唔係食麵啊?」

睇到老闆似乎已開始不耐煩,呢名顧客就無再繼續追究麵粉既問題。但當佢睇到桌上既
衛生筷時,佢又問老闆:

「而家有好多衛生筷都係從東南亞進口,只用雙氧水漂白,無真正消毒殺菌就運過來
賣,老闆你既筷子...」

「你到底係來食麵定係來做衛生檢查,定係存心來找麻煩?怕死既你就自備筷子,保證
最乾淨最環保!」

俾老闆咁樣鬧完,呢名顧客唯有乖乖咁一邊夾麵,一邊伸手去倒身邊既辣椒醬。呢個時
候,佢又忍不住咁講:

「呢隻辣椒醬...我好似曾經睇見過佢俾環保團體點名抵制既其中一樣產品來。」

呢個時候老闆再也忍無可忍,開始痛毆呢名顧客。

當救護車抵達現場準備將呢個顧客送院時,呢個顧客又問:「你們...係唔係之前電視台報導過既冒牌救護車?」

「我係999既,先生你唔駛擔心。」

「咁樣,我而家訓緊呢個係不係黑心床墊?」

「唔係,先生你唔駛擔心。」

「係啦,你應該有車牌掛??」

呢個司機終於忍無可忍?再度痛毆呢個顧客...

到達仁愛醫院後,呢個顧客已經奄奄一息,佢望著面前既醫生講:「你....你...你係唔係醫療保險集團規限所屬藥物處方和覆診既醫生啊?」
作者: 夢•菲    時間: 2006-9-7 22:58

good 麻煩友
作者: 天下無敵    時間: 2006-9-8 20:01

司機低B呀好
作者: eggegg    時間: 2006-9-9 23:28

哈哈~~條友畀人打死都唔好怨~
作者: 小前輩    時間: 2006-9-10 19:41     標題: .......................................................

唔好笑
作者: ~沖少~    時間: 2006-9-17 16:01

我都打佢啦!!

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0