標題: 本人16歲,中五,得1米60,係打籃球入面我係一名好矮既矮仔 [打印本頁]

作者: 張健    時間: 2006-4-30 10:03     標題: 本人16歲,中五,得1米60,係打籃球入面我係一名好矮既矮仔

本人16歲,中五,得1米60,係打籃球入面我係一名好矮既矮仔:009::009:

我中四即係2004年8月20日第一次打籃球,果時跳都係勉強點到紅白籃網既紅色最低位置

我一直好想高,因為一般男性既發育期比較長,我成日係度等高d,但係過左半年都冇高過

小前鋒係一個幾令人吸引既位置,速度、得分、彈跳力都幾高,獨食本來就係我本性,所以我好想做
不過標準既小前鋒2米08左右,香港黎講大約1米75~1米85

我知道我唔可以靠身高,所以下定決心訓練彈跳力,希望彌補到身高既不足
好多人知道我咁做都講比我知,練彈跳力係好辛苦

有一個區隊既朋友叫我將個波彈上個板度,然後跳高接返個波,係半空中將個波再彈板,落地之後再跳過,不停咁做。

結果我日日都係咁做,過左一排真係跳高左,不過過左一排好似又冇咩用

之後我係網上面見到又有2個訓練方法,主要係透過練跑,因為上面講彈跳力係來自腿部肌肉

所以我早上就練短跑,就係400米度緩跑100米,到左300米爆100米,到左200米又緩跑100米,到左100米就爆100米,如是再者每次妳至少5個圈;到左夜晚就練長跑,一開始就5個,之後每星期加2個

下午就打波同埋練區隊朋友教我個方法,返到屋企就跳繩,大約跳30分鐘

果時真係好辛苦,試過企係度對腳係咁震,好彩既係1個月之後我終於掂到紅白籃網既籃色最底位置

唔知個天係米對我特別好,之後我係天水圍度既銀座度分別撞到梁國成同一個入港隊受訓既人

佢地教左我d野
1.跳樓梯(到而家都係跳到3樓,太辛苦^^")
2.行/跑樓梯
3.跳高,分別係用力跳同原地小跳
4.對手分開,舉到同同膀頭一樣位置,腳分開,之後就坐低,好似坐無影櫈咁,係咁上落上落(如果每日做300下,1~2個月就掂到框,如果+啞鈴更佳,不過我最多都係做到236下,第二日支力到做唔到)

之後我既訓練就係
星期一:
朝早起身做無影橩+10公斤啞鈴做60下  原地小跳50次  用力跳(雙手掂到天花板為一次)20下
放學行樓梯上去(我住2x樓,限時3分鐘要上到去),返到屋企無影橩+10公斤啞鈴做60下  跳繩
晚飯前練短跑  返屋企跑樓梯
晚飯後練區隊朋友教我個方法  返屋企跑樓梯
訓前無影橩+10公斤啞鈴做60下  原地小跳50次  用力跳20下

星期2:
起身無影橩+10公斤啞鈴做60下  原地小跳50次  用力跳20下  校隊練長跑
放學行樓梯上去  返到屋企無影橩+10公斤啞鈴做60下  跳繩
晚飯後練區隊朋友教我個方法  返屋企跑樓梯
訓前無影橩+10公斤啞鈴做60下  原地小跳50次  用力跳20下

星期3:
朝早起身做無影橩+10公斤啞鈴做60下  原地小跳50次  用力跳20下
放學行樓梯  返到屋企無影橩+10公斤啞鈴做60下  跳繩
晚飯後練長跑  返屋企跑樓梯

星期4:
朝早無影橩+10公斤啞鈴做60下  原地小跳50次  用力跳20下  校隊練長跑
放學行樓梯上去 返到屋企無影橩+10公斤啞鈴做60下  跳繩
晚飯前練短跑  返屋企跑樓梯

星期5:
朝早起身做無影橩+10公斤啞鈴做60下  原地小跳50次  用力跳20下
放學行樓梯上去
晚飯後打波,由7點打到11:00

星期6:
由朝早10點打波打到7點到

星期日:
朝早起身做無影橩+10公斤啞鈴做60下  原地小跳50次  用力跳(雙手掂到天花板為一次)20下
打波由下午1點打到7點

咁既生活維持左2個月到,我終於第一次試到點框既滋味

呢個就係我練彈跳力既經過,唔知夠唔夠詳細,因為要做功課,所以打到呢度

我練彈跳力主要有2個原因
1,搶板,我唔高,但係有身型,正常搶板會跳矮左(例如平時跳拍板,但係搶板會拍唔到),而家我練左跳高加埋自己拎身位,成日都可以搶板,正常情況下我最多可以搶到1米86既人籃板

2,玩花式,由於打波耐左會好想搞搞新意思,由於彈跳力增加左,騰空力亦增加,所以玩花式入樽都易d,好似second(大風車),undercross,360度轉身等等,除左鬥波可以用之外,仲可以玩OUT既時侯用

我既然要做小前鋒,彈跳力的確冇咩用,但係訓練彈跳力同時,速度會同時增強,加上我矮小所以剷籃好易,我自問都算係街場玩下and 1既人,所以控球唔差(如果唔係點玩人^^")

而且我最鐘意用既係jump shoot同fade away,不但能夠配合剷籃殺人一個措手不及,而且由於練開彈跳力,係用jump shoot既時侯唔會好似其他人咁用得太多力係跳度,令到射波冇力

仲有我拍板個度係銀座新場呀~即係有2個半場+一個全場個個,比起舊場高d架
作者: 達雷    時間: 2006-4-30 10:55

其實如果你屋企人唔矮, 你呢個年紀, 仲有大把時間高
反而練彈跳練得咁辛苦, 會影響發育的.

不過都好佩服你o既恆心~:025:
不過你搶板黎做咩?
留返比第二d 有身材o既隊友搶唔好咩?
比你響籃底搶到個板, 如果落左地, 大把高佬圍住, 無乜著數...
作者: 傻仔雄    時間: 2006-5-15 13:39

你屋企d人矮.....
油奇使係你呀媽~如果你呀媽
矮,可能你就會d
依d不過你我個人意見....
作者: superlawrence    時間: 2006-9-19 14:33

thx for sharing ur experience
作者: marcoyu4040    時間: 2006-9-28 20:43

努力呀!!支持你!!

我都好矮架!!我都係日日打籃球,就算射唔到波都係咁~~

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0