標題: 【討論】對南華降班一事點睇? [打印本頁]

作者: 烽少    時間: 2006-4-25 00:20     標題: 【討論】對南華降班一事點睇?

之前 公民1:1南華
南華護級失敗,d人求唔降,跟住足總又真係唔降
我覺得咁樣好有問題
佢話(現時8支甲組隊實在太少,每季比賽的場次都不足),le樣都唔係今年先有ge問題黎架啦,佢咁樣做真係唔係好得
見人地大球會就唔降,其他小球會就由佢降,首先咁樣已經好唔公平,而且唔合道德,改變一路以來ge遊戲玩法,以後仲邊有說服力呀,隨時話改就改:026:

【明報專訊】根據香港足球總會2005至06年度聯賽章程,於甲組聯賽排名最後2位的球隊,須於下季降至乙組作賽﹔至於晉升甲組之權利則會優先給予乙組冠、亞軍。不過足總主席康寶駒透露,希望來季聯賽的參賽隊伍由8隊增至10隊,基於章程上「董事局有權填補甲組空缺的權利」,故南華即使今日失分,足總亦可能挽留該隊繼續在甲組角逐。

康寶駒日前已表明立場,若南華護級失敗,足總仍會挽留該傳統勁旅。事實上,足總章程中列明,如果甲組或乙組有空缺,董事局有權決定填補空缺﹔若乙組有關球隊放棄升班,資格將先給予乙組季軍(但必須符合職業球隊的原則),此後是甲組名列「尾二」及「包尾」的球隊。

雖然現時分列乙組前2名的港會和大埔有意升上甲組,但足總仍希望挽留南華或公民這些有可能降班的隊伍。康寶駒說﹕「現時8支甲組隊實在太少,每季比賽的場次都不足,所以我們有意增加球隊至10隊,這便可延長球季至5月結束。」康寶駒補充,足總是否挽留南華,還要視乎南華會否申請留班。
作者: 雷達    時間: 2006-4-25 00:23

雖然南華係老球會~~但唔係咁幫法掛?
作者: 師父仔    時間: 2006-4-25 06:37

降咪降,下年再加油咪得lo,不過乙組d人又唔想上黎甲組(驚比人屈機?),唔留都唔得....
作者: 無劍刀客    時間: 2006-4-25 13:52

唉...
都唔覺香港波有幾時好過
無記錯個梁守智夠膽死話要足總留佢地
咁...我想問下...有咩意思...
踢完又唔駛降班...
場場輸哂都得喇

支持倫哥~
作者: 夜影    時間: 2006-4-25 20:23

有幾耐風流就有幾耐折墜...
認命把啦...

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0