標題: 請教文章方面問題 [打印本頁]

作者: heavyman    時間: 2006-4-23 20:35     標題: 請教文章方面問題

要寫好一篇議論文既方法係點樣??

會考程度唔該>m<
作者: 雷達    時間: 2006-4-24 10:12

QUOTE:
Originally posted by heavyman at 2006-4-23 08:35 PM:
要寫好一篇議論文既方法係點樣??

會考程度唔該>m<

要有point~~要合情理
作者: 夜影    時間: 2006-4-25 20:30

QUOTE:
Originally posted by 雷達 at 2006-4-24 10:12:

要有point~~要合情理

鬼唔知咩
作者: 雀BirD    時間: 2006-4-26 19:29

QUOTE:
Originally posted by 夜影 at 2006-4-25 08:30 PM:

鬼唔知咩

講黎都哂氣
作者: 雀BirD    時間: 2006-4-26 20:04

首先...要文句通順....唔好寫左人地都唔知你up乜...寧願句子短d...簡單d...
其次...用下d成語,彥語等等...不過唔好大多....唔好就好賣弄feel...要用得自然...
以上係所有作文ge基本做法...
議論文就要小心審題...睇清楚你要議論d乜...
好似有一題係"有人認為瘦就是美,試說說你的看法"(大約啦...唔係好記得)...主題係要論"瘦就是美"唔好搞錯...(我試過搞錯左...結果70分得返40多d分)
諗point要諗齊2方面...唔可以牽強或者淨係對少數人係岩ge...要合情理...
但係要表達出...你ge觀點係要比另一方面ge觀點好....要有偏重...
例子有2個方向去諗,一係貼近生活,大多數人都人相同ge經驗/想法
一係大多數人都熟識ge...好似歷史,名人等等....
而且要點明佢點樣支持你ge論點...
有d題目一開始就要介定某d main word ge意思...
要有結論...唔係成篇文就好似冇議論過咁...
比例要恰當..唔好比人虎頭蛇尾ge感覺...
同埋唔好成日我認為,我想...咁樣毫無說服力...
鋪排方面...
唔可以自相矛盾...如果有dpoint/例子同自己ge觀點有大ge抵觸或者比自己ge觀點更有力(e個時候不如就轉正反方寫啦)....就寧願唔要...要自行判斷...
可以選擇按論點ge重要性去排列...或者一正一反(咁做要2點有關係先得...)
最好講左自己果面先...
又唔好寫寫下發現漏左個point即刻補寫...會比人覺得雜亂無章...
唔好以為多就係好...最多800字左右就好啦...更加唔好小字...
仲有要預足夠時間同字數收筆...唔好講完就算...要有d鋪排...好似展望等等...
用字/詞唔好黎黎去去都係果幾個字...特別係d小學生都用到熟ge字...如非必要唔好用口語/英文等...
有時唔好吝嗇字數....一直他他他咁...人地唔知你講邊個...e+唔係寫意識流...
平時真係要諗多d..睇多d...
如果唔係...到時諗唔到野....諗到又唔知點表達...

以上係我ge小小心得...做齊合格有餘....

歡迎光臨 雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇 (http://bbs.lritat.com/) Powered by Discuz! 5.0.0