雷達部屋論壇 - 香港討論區 ! 電台資訊的論壇

標題: [幫助「雷達」發出最新消息]笑談廣東話下載服務最新消息
  本主題被作者加入到他/她的文集中  
ngyiuwing
基本會員

UID 13100
精華 0
積分 109
帖子 2
現金 2
存款 2
閱讀權限 10
註冊 2006-1-27
狀態 離線
終於有得聽了:loveliness:
頂部
[廣告]
ajfd11111
版主

UID 70645
精華 2
積分 1548
帖子 192
現金 28
存款 367
閱讀權限 100
註冊 2009-1-5
狀態 離線
笑談廣東話下載服務最新消息 009.1(2009-5-6)

本人發現【全港獨家最齊】笑談廣東話主題中,有字變成亂碼,因此,本人會提供第1-147集(因字數問題,暫時只有第1-38集)笑談廣東話曾教授的廣東話俗語。
2003年

日期                      集數                      教授的廣東話俗語                                       備註
2003年9月27日第1集你咪當我Lu Lu喎!、唔係咁搞笑下話?
2003年10月4日第2集Yo~洗乜驚呀?、骨蝘A個龍的洞呀!還有「Wow~好驚呀!」
2003年10月11日第3集真係苦過Dee Dee呀!
2003年10月18日第4集老虎蟹都制!、女人真係茶煲(Trouble)呀!
2003年10月25日第5集你都烚戇架!
2003年11月01日第6集真係弊家Nail呀!
2003年11月15日第7集你咬我食呀!

2004年

日期                      集數                                   教授的廣東話俗語                                                      備註
2004年3月27日第8集珍珠都冇咁真呀!、堅過石堅呀!
2004年4月10日第9集你今次真係屙拔甩呀!當中'拔甩'原自英文 Blood
2004年4月17日第10集我食硬你呀!還有「你食硬我呀!衰!」
2004年4月24日第11集你信唔信我郁你BK?
2004年5月1日第12集我識你老鼠!還有「你識我老鼠!」
2004年5月8日第13集你讀屎片o架?
2004年5月15日第14集真係興過火屎!
2004年6月5日第15集你唔好扮曬蟹喎!
2004年6月26日第16集你係咪痴總掣呀?
2004年7月3日第17集你唔好嘰嘰噶噶呀!、你係咪痴線o架?
2004年7月10日第18集真係比你吹脹呀!
2004年7月17日第19集我唔發火你當我病貓?
2004年7月24日第20集食懵你呀!
2004年7月31日第21集巴屎閉!
2004年8月7日第22集正一「嘟」弗鬼呀!(正一臀部靈魂呀!)
2004年8月28日第23集你同我收嗲呀!
2004年9月11日第24集你嚇鬼呀!
2004年9月18日第25集你都狒狒地N!
2004年9月25日第26集幾大就幾大,沙蟹就沙蟹!(幾大就幾大,燒賣就燒賣!)
2004年10月2日第27集真係堅秋呀!
2004年10月9日第28集真係靚爆鏡呀!
2004年10月16日第29集你咪係度阿知阿W呀下!
2004年10月23日第30集正一豬]兜!
2004年10月30日第31集你真係好眉好貌生沙虱!
2004年11月06日第32集正一阿茂整餅啊!中途加插「你今次真係屙拔甩呀!」
2004年11月13日第33集你信唔信我郁你BK?
2004年11月20日第34集你唔係流馬尿下話?
2004年11月27日第35集我睇下你有咩把炮!
2004年12月04日第36集你唔係做嫁娘下話?
2004年12月11日第37集鑊(我打鑊甘你BK!、大鑊!、真係鑊鑊新鮮鑊鑊甘!)
2004年12月18日第38集堅定流架?(你_流灘!?)

可參考維基百科

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%A3%AE%E7%BE%8E%E7%A7%BB%E5%8B%95&variant=zh-hk

頂部
[廣告]
ajfd11111
版主

UID 70645
精華 2
積分 1548
帖子 192
現金 28
存款 367
閱讀權限 100
註冊 2009-1-5
狀態 離線
笑談廣東話下載服務最新消息 009.2(2009-5-6)

本人發現【全港獨家最齊】笑談廣東話主題中,有字變成亂碼,因此,本人會提供第1-147集(因字數問題,暫時只有第39-102集)笑談廣東話曾教授的廣東話俗語。

2005年日期                      集數                教授的廣東話俗語                                  備註
2005年1月8日第39集有咩留返拜山先講啦!還有「有咩留返過關先講啦!」
2005年1月15日第40集你唔好阻住個地球轉啦!
2005年1月22日第41集你充大頭鬼呀?
2005年1月29日第42集識?識你條毛!
2005年2月05日第43集你收嗲啦!
2005年2月12日第44集鬼唔知你阿媽係女人!
2005年2月26日第45集你當我老襯呀?
2005年3月05日第46集我而家玩謝你!
2005年3月19日第47集你同我躝屍趷路呀!
2005年3月26日第48集你唔好J度也文也武呀下!
2005年4月02日第49集你咪口行行大隻講喎!
2005年4月09日第50集關你蛋治呀?
2005年4月16日第51集你都冇奶油N!
2005年5月7日第52集你阿媽大減價益你阿爸!
2005年5月14日第53集真係嚇到鼻哥窿都冇肉呀!
2005年5月21日第54集今次真係舐野!
2005年6月11日第55集正一大炮和!
2005年6月18日第56集真係過制呀!
2005年6月25日第57集畀畀畀,膝頭對上就髀!
2005年7月2日第58集你都戇居居食煎堆!
2005年7月9日第59集得呀得,唔得就食弗得!
2005年7月23日第60集真係熱到爆錶呀!
2005年7月30日第61集我一定告到你甩褲!
2005年8月6日第62集你做E野真係CC烏啊!
2005年8月13日第63集你真係 Law Lee Jean 啊(`\賤)
2005年9月3日第64集你發咩 Ti 滕呀?
2005年9月10日第65集真係勁到甩轆呀!與下一集的意思相反
2005年9月17日第66集真係渣到無輪呀!與上一集的意思相反
2005年9月24日第67集你]我波鐘呀!
2005年10月1日第68集你唔好扮曬上菜呀下!
2005年10月8日第69集我就睇下你有咩把炮!
2005年10月15日第70集你拋窒我呀!
2005年10月22日第71集你信唔信我拉你去打靶BK!
2005年10月29日第72集你正一食塞米!
2005年11月5日第73集呢條友正一沙沙滾!
2005年11月12日第74集真係懶到出汁呀!
2005年11月19日第75集真係煩過梵蒂岡呀!
2005年11月26日第76集今次真係天皇都冇面俾呀!
2005年12月18日第77集正一監Truly(監粗\)!
2005年12月24日第78集你唔好同我講咁多耶穌呀!

2006年

日期                       集數                  教授的廣東話俗語                        備註
2006年1月7日第79集獎獎獎...獎你兩巴掌!<Germen>諷刺新城勁爆頒獎禮
2006年1月14日第80集返鄉下耕田啦!〈陳強:衰人〉
2006年1月21日第81集化到成個馬餾屎彿咁!
2006年1月28日第82集你唔好扮哂死狗呀下!
2006年2月4日第83集超咩超?唔順超過兩招B!
2006年2月11日第84集你今晚食自己啦!
2006年2月18日第85集你都無奶油N!
2006年2月25日第86集你想食左我隻車呀!
2006年3月4日第87集識少少,扮代表!
2006年3月11日第88集你都算沙pok啦!
2006年3月18日第89集真係生舊叉燒好過生你呀!
2006年3月25日第90集咁多人死唔見你死!?
2006年4月1日第91集嘩!真係fit到漏油呀!
2006年4月8日第92集等我拆穿你個西洋鏡啦!
2006年4月15日第93集你咪口水多過茶啦!
2006年4月29日第94集咁大個人都唔臭米氣!
2006年5月20日第95集你呃我膝頭哥唔食辣椒醬呀!
2006年5月27日第96集總之有咩依郁,_住碌竹!
2006年9月30日第97集你當我王百萬呀?!
2006年10月14日第98集正一老泥妹!
2006年10月21日第99集我Zek硬你呀!
2006年10月28日第100集你咪係度鬼食泥啦!
2006年11月18日第101集你姓賴架?!
2006年12月16日第102集你蝦我唔識雞腸呀?

可參考維基百科

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%A3%AE%E7%BE%8E%E7%A7%BB%E5%8B%95&variant=zh-hk

頂部
[廣告]
ajfd11111
版主

UID 70645
精華 2
積分 1548
帖子 192
現金 28
存款 367
閱讀權限 100
註冊 2009-1-5
狀態 離線
笑談廣東話下載服務最新消息 009.3(2009-5-6)

本人發現【全港獨家最齊】笑談廣東話主題中,有字變成亂碼,因此,本人會提供第1-147集(因字數問題,暫時只有第103-147集)笑談廣東話曾教授的廣東話俗語。

2007年日期                        集數            教授的廣東話俗語                                備註
2007年1月06日第103集吊頸都要透下氣架
2007年1月13日第104集你痾篤尿出黎照下自己個樣啦!
2007年1月20日第105集真係食龍肉都無味呀!
2007年1月27日第106集信唔信我打到你變柿餅丫喇!
2007年2月03日第107集你唔好o係度揩油下!
2007年2月10日第108集真係悶到爆廠呀!
2007年02月17日第109集真係發到變豬頭啊!
2007年02月24日第110集咩話?廣東話呀!
2007年03月10日第111集你真係唔見棺材唔流眼淚呀!
2007年03月17日第112集你唔好o係度耍呢弄重下!
2007年03月24日第113集你唔係o餚底下話?
2007年06月09日第114集Don't Be '蛇Qua'!當中'蛇Qua'原自英文 Scared
2007年07月28日第115集唔通有鬚就係你老豆呀?!
2007年08月05日第116集真係連奶力都出埋呀!
2007年08月11日第117集今次打風都打唔甩呀!
2007年10月20日第118集你真係唔見棺材唔流眼淚呀!諷刺時任署理廣播處長張文新
2007年11月10日第119集你見過鬼仲唔怕黑呀!
2007年11月17日第120集我而家劈砲唔撈呀!
2007年12月01日第121集你係咪眼大睇過龍呀!

2008年日期                        集數              教授的廣東話俗語                                                       備註
2008年02月02日第122集估唔到你翻轉豬肚就係屎!
2008年03月15日第123集喳喳淋啦喂!
2008年06月21日第124集你宜家即係囉我黎教飛F!
2008年07月05日第125集好!我就請你食蓮子羹!
2008年07月12日第126集你咪擘大個口得個窿啦!
2008年07月19日第127集你真係好Kai喎!
2008年08月02日第128集你咪吹水唔抹咀啦!
2008年08月16日第129集你趕住去投胎咩!
2008年09月13日第130集你洗定個八月十五啦!
2008年09月27日第131集你食左弗得呀?
2008年10月26日第132集你見人講人話,見鬼講鬼話!
2008年11月08日第133集你而家拋我浪頭呀?
2008年11月15日第134集嘩!今次我真係黑過墨豆呀!
2008年11月29日第135集嘩!真係亂過黎巴嫩!諷刺泰國暴亂,因為還有「嘩!真係亂過泰國暴亂!」
2008年12月06日第136集你呃鬼食豆腐呀?
2008年12月20日第137集我怕你有牙!(我怕你西門牙!)
2008年12月27日第138集我切個頭畀你當凳仔坐!(我切!)
2009年日期                      集數                       教授的廣東話俗語                                                      備註
2009年1月3日第139集嘩!乜你咁弱雞架!(嘩!乜你咁弱雞春架!)
2009年1月17日第140集你都烏SIR SIRN!
2009年2月7日第141集你呢E正一牛屎飛!
2009年2月28日第142集你聽_兜啦!
2009年3月15日第143集咁你即係大石砸死蟹F!
2009年3月28日第144集你正一姣屎凳篤!諷刺「港女(香港女性)」在星期日檔案中的言論
2009年4月4日第145集你買定棺材啦!諷刺「學警狙擊」角色laughing哥(由謝天華飾演)
2009年4月11日第146集咁你即係裝我彈弓F!
2009年4月25日第147集你今次真係偷雞唔到蝕渣米!中途加插「你咪當我Lu Lu喎!」

可參考維基百科

頂部
[廣告]
ajfd11111
版主

UID 70645
精華 2
積分 1548
帖子 192
現金 28
存款 367
閱讀權限 100
註冊 2009-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kakimak 於 2009-5-5 22:45 發表
成日系甘停刀吾系辦法, 好多想down既會員刀down吾到...

無辦法,有人偷偷自行轉載、外連與偷Link經常發生,因此被迫暫停。
頂部
[廣告]
ajfd11111
版主

UID 70645
精華 2
積分 1548
帖子 192
現金 28
存款 367
閱讀權限 100
註冊 2009-1-5
狀態 離線
笑談廣東話下載服務最新消息 010(2009-5-10)

「雷達」已經完成「笑談廣東話」第148集的制作,並已經發布在【全港獨家最齊】笑談廣東話的主題中。

QUOTE:
**** 本內容跟帖回復才可瀏覽 *****

頂部
[廣告]
ajfd11111
版主

UID 70645
精華 2
積分 1548
帖子 192
現金 28
存款 367
閱讀權限 100
註冊 2009-1-5
狀態 離線
笑談廣東話下載服務最新消息 011(2009-5-15)

笑談廣東話下載服務將會關閉,以防止其他論壇轉載,並下載。
關閉時間:  重開時間:
2009-5-15上午未定!
加上,「雷達」已經聲明:「以下是本論壇自行錄製的笑談廣東話,未經許可,請勿自行轉載!」敬請留意。
如發現到有人再把笑談廣東話外連並發現何人轉載,本人必定通知各管理員,把有關用戶刪去,以警較油。
*提前回復正常將不會作另行通知!

副本抄送: 雷達
頂部
[廣告]
KaI翹
基本會員

UID 73328
精華 0
積分 109
帖子 2
現金 2
存款 2
閱讀權限 10
註冊 2009-4-30
狀態 離線
希望快d開反啦 好想聽呀
頂部
[廣告]
acmebox
基本會員

UID 73151
精華 0
積分 109
帖子 2
現金 2
存款 2
閱讀權限 10
註冊 2009-4-24
狀態 離線
重点关注中!!!!!!!
頂部
[廣告]
ajfd11111
版主

UID 70645
精華 2
積分 1548
帖子 192
現金 28
存款 367
閱讀權限 100
註冊 2009-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 acmebox 於 2009-5-16 18:59 發表
重蛌`中!!!!!!!

有何多關注?
頂部
[廣告]

最新主題 最新回覆 熱門話題